Blogg

Saltstraumen - Here we come!

2017-05-29

Delar av Team GäddRacer - JP och Niklas begav sig med några kompisar till Saltstraumen i Norge för att fiska Hälle, Torsk mm.

Vi var 9 personer som delade upp oss på 3 båtar. 

Dagen vi anlände till campen Saltstraumen Brygge, hann vi med att kvällspass. Vår båt gjorde ingen succsé, vi hade ett par långa och en sej båten. Den ena båten hade lite bättre fisk vid bron Saltströmmen.

Dagen efter torsdag var det bättre väder och vi begav oss ut på en lite längre utflykt med båtarna till ställen vi fått lite tips om innan. Även denna dag hade vi inte speciellt mycket flyt i fisket. Båten med EE, Anne och Lars gick det desto bättre för. 3 Hälle varav en 35 kilos i topp och Torsk på 20 kg resp 17 kg.

EE med 35 kilos flundra

 20 kilos Torsk

Jag hade en riktigt fin Hälle runt 40-50 kg som vi "trodde" var säkrad när den satt på huggkroken efter sidan på båten. Men den levde rövare i sån grad att den lyckades vrida sig ur och försvann med min jigg i djupet, jäkligt snopet. Det hela filmades också.. 

Fredagen skulle visa sig bli en helt osanolik dag för vår båt. 5 st Hälle med en helt otrolig stor toppfisk!!

Vädret var fantastiskt med strålande sol och svaga vindar. Vi begav oss ut långt på havet för att lokalisera en del fina spots. På väg ut fick vi syn på ett 30 tal Grindvalar, stora som små, Vilken upplevelse att få fota och filma dessa på mycket nära avstånd, så coola,,

Vid de första fanns en hel del betesfisk i form av Sej som vi fiskade upp till våra meten - metet skulle visa sig vara en riktig hit dessa dagar. jag får en fin Sej på uppvevet av min jigg. Jäkligt starka och kämpaglada firrar. Nytt ställe där vi får en del mindre torsk. Vi ser på sjökortet att det ligger ett intressant flak lite längre ut och bestämmer oss för att testa detta. VILKET lyckodrag, detta var platsen för dagen. Här får vi 4 Hälle och har betydligt fler kontakter, Alla tre i båten får Hälle och Casimir tar sin första :). Det känns hett här...

Vi får även en del annan fisk och någon skaplig Sej och Torsk.

Men efter att fiskat av flaket flera varv provar vien liknande lite längre ut, men ingen Hällekontakt här, men en fin torsk. 

Klockan är över 21,00 och vi bestämmer oss för att dra oss hemåt, men vi gör ett sista försök på "Kveiteflaket för dagen". Efter några minuter känner flundra vipparna i spöt, Casimimir har precis landat en fin Torsk då mitt spö bugar djupare och jag gör mothugget. Fast fisk! 45 meters djup. 

Jag känner direkt att det är flundra, de andra i båten börjar fota torsken, ta en fika och i detta läge känns den inte så stor.. Men efter 40 min har vi inte sett fisken, nu misstänker vi att den kan vara stor eller felkrokad. Den är helt sjukt stark, och efter 1,15 kommer den upp mot ytan, vi har nu glidit ut mot 90 meters djup när den första gången bryter ytan. Vi blir nästan chockade över storleken på denna fisk, här står vi med en fjuttig huggkrok, inget rep att lägga runt stjärtspolen, inga båtar i närheten, Våra kompisar svarar inte... Vad fasen gör vi nu???

Jag är helt slut i armar och rygg, då bestämmer hon sig för att dra rakt ner mot botten igen, 95 meter! Bara att börja om igen, medans jag drillar så spånas den ena idén efter den andra fram. Tillslut är dehon uppe vid ytan igen. Vi börjar inse att vi inte kommer att kunna lägga henne vid sidan av båten som man försöker göra för att kunna mäta längden - dessa fiskar skall man återutsätt, de har ett enormt värdefullt avelsvärde. Då sticker hon igen, denna gång ca 70-80 meter. Jag säger att nästa gång hon kommer upp, då kommer jag kapa linan, kroken sitter så att den kommer att lossna inom kort och jag vill inte rikskera att hon blir så trött att hon inte klarar sig.

Nu kommer Niklas på idén att ta vårt längsta spö, ta bort rulle och använda den som måttstock när hon hänger ner efter båtsidan. Sagt och gjort, när hon är uppe igen, lägger Casimir toppöglan mot kanten av stjärtspolen, Hällen är 10 cm kortare än vad spöt är.

230 cm Kveite!! Vikt enligt tabell är då 168,8 kg! Helt jäkla otroligt, vilken fisk, vilken dröm vilken dag.. Jag sträcker mig ner och skär av linan precis ovanför hennes stora munn och ögon. 

Vi ser henne sjunka bakåt för att sedan vända upp och lungt simma ner mot djupet.

Vilken fisk dessa flundror är. Tack Niklas och Casimir för all pepp under dessa nästan 2 timmar. Detta gjorde vi tillsammans.

 

Lördagen blev trögare. Vi fick en del småtorsk, tillslut på ett flak fick Niklas en Hälle på 9 kg, Casimir tappade en och jag fick en torsk på 12 kg.

Tack för en grymt härlig fiskeresa med en hel del fin fisk, här nedan bara ett fåtal av dem..

 

Vi återkommer nästa år..

JP & Niklas

 

Antal kommentarer: 1

2017-06-12 13:06:40 - Ingalis , ingalis.lind@finspong.com

Gratulerar Jörgen så fantastiskt att få vara med om.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden